Kies het platform

Elke opdrachtgever moet zich voor het geven van zijn opdracht verdiepen in de voor- en nadelen van de verschillende websites types, zodat het eindresultaat het beste aansluit op de verwachtingen. Elk systeem heeft voor- en nadelen en later overstappen is niet makkelijk. Verdiept u zich dus goed in de voor- en nadelen.

Dynamische websites met CMS t.o.v. Statische websites:

Statische websites zijn eigenlijk een online brochures die zelden veranderen. Deze websites bouwen wij in HTML. Dynamische websites met CMS zijn websites die veel wijzigen of met functionaliteiten, zoals een blog, loginsysteem, boekingssysteem, nieuwsbriefsysteem, webshop, e.d. Voor deze websites is een Content Management Systeem (CMS) noodzakelijk, zoals Wordpress of Joomla!. Hieronder de voor- en nadelen van dynamische websites, ten opzichte van een statische websites.
 1. U kunt vanaf elke computer ter wereld met internet aan uw website werken. Het is ook niet nodig om software op de PC geïnstalleerd te hebben. Alles gaat online.
 2. Wijzigingen kunt u doen door in te loggen in de achterkant van het CMS waar u zonder technische kennis teksten kunt aanpassen met een teksteditor vergelijkbaar met Microsoft Word.
 3. U kunt gelijkertijd met andere website beheerders aan dezelfde website werken, zonder dat wijzigingen elkaar overschrijven.
 4. Er zijn talloze, gratis of zeer betaalbare extensies beschikbaar, waarmee u uw website eindeloos kunt uitbreiden met allerlei functies.
 5. Een CMS is ideaal om grote websites met vele pagina's en onderwerpen te structureren.
 6. Elk CMS heeft onderhoud (versiebeheer) nodig om mee te kunnen gaan in de internet technologie.
 7. Een CMS stelt iets meer eisen aan de hosting provider dan een statische website.
 8. Een CMS vraagt meer aandacht voor de beveiliging tegen hackers.
 9. Omdat voor een CMS of webshop technische onderhoud noodzakelijk is, loont het alleen om te kiezen voor een dynamische website als u daadwerkelijk gebruik gaat maken van de voordelen die een CMS te bieden heeft.

Open Source t.o.v. Closed Source

Als u kiest voor een dynamische website met een content management systeem, dan moet u eigenlijk ook nog de keuze maken tussen een Open Source systeem zoals Wordpress of Joomla! of een closed source systeem zoals WordPress.com of Wix.
 1. Gratis software, altijd zonder reclame
 2. Iets ingewikkelder om te installeren
 3. Vrijwel alle functionaliteiten kunnen gebouwd worden
 4. Template kan volledig op maat gemaakt worden a.d.h.v. grafisch design
 5. Zeer zoekmachine vriendelijk mede door extensies en plugins
 6. Zelf zorgen voor versiebeheer en beveiliging (of aan ons uitbesteden).
 7. Geen vendor lock-in. Bij b.v. prijsverhoging van een closed Source systeem is overstappen niet makkelijk.

Wordpress t.o.v. Joomla!

Als u kiest voor een Open Source content management systeem dan zijn Wordpress en Joomla! een van de meest gebruikte systemen ter wereld. Zonder extensies of plugins biedt Joomla! meer mogelijkheden en daarom is de achterkant ook wat complexer in gebruik. Wordpress heeft de laatste jaren qua populariteit van Joomla! gewonnen met als gevolg dat net als voor Joomla voor elke functionaliteit wel een plugin beschikbaar is.

Checklist platform

 1. Heeft u zich verdiept in de voor- en nadelen van de verschillende systemen en doorgegeven in welk systeem wij voor u mogen gaan bouwen?
 2. Heeft u een lijst gemaakt met functionaliteiten, die uw website nu of in de toekomst moet krijgen? Met functionaliteiten bedoel ik een loginsysteem, boekingssysteem, nieuwsbriefsysteem, webshop extensie, koppeling met uw boekhoudpakket, e.d.? Ga naar https://extensions.joomla.org/ om extra inspiratie te krijgen van wat er allemaal mogelijk is.?
 3. Hoe groot wordt uw website ongeveer? Hoeveel pagina's, gebruikersaccounts, beheerders accounts, categorieen, producten, e.d. zal uw website gaan bevatten?
 4. Hoe dynamisch wordt uw website? Gaat u investeren in online en content marketing of wordt het een soort online brochure waar u na de lancering verder weinig aan zal gaan veranderen?
 5. Hoe handig zijn de websitebeheerders met computers?
 6. Is er budget voor versie- en backupbeheer a Euro 20 per maand voor een website of Euro 30 per maand voor een e-commerce website of shop?
Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijk en persoonlijker te maken zetten we cookies en daarmee vergelijkbare technieken in.
Meer informatie Ok